Accordeon, Kees Vermue

De Slag om de Schelde was nog maar net achter de rug, Zeeland was nog maar nét bevrijd, toen Koningin Wilhelmina samen met prins Bernhard een oproep deed aan “alle jonge mannen in de zojuist bevrijde gebieden ” en die oproep was simpel: “Help mee met de bevrijding van de rest van ons vaderland en help mee met de bevrijding van Indië van de Jap”.

De oproep was niet tegen dovenmansoren gezegd. Velen meldden zich aan en hun intentie was in de meeste gevallen simpel: “nu kunnen we iets doen aan de onderdrukking van de rest van Nederland, dus dat moeten we gewoon doen”. Ze tekenden, vaak zonder het te lezen, het contract dat hen werd voorgelegd en begonnen als OVW-er (oorlogsvrijwilliger) aan de opleiding bij het II-14 R.I. Bataljon. Het laatste zinnetje uit de oproep van de Koningin, over die Jap, hadden de meesten niet of nauwelijks gehoord en anders toch niet echt serieus genomen. Het liep echter anders…..

Bataljon Zeeland
Toen Nederland was bevrijd werd Nederlands-Indië plotseling harde realiteit. Bataljon Zeeland, zoals ze al snel genoemd werden, kreeg na de basisopleiding ook een training in Frankrijk en vervolgens ging men naar Engeland (Liverpool), waar ze op 12-10-1945 inscheepten voor de reis naar “De Oost” met het MS Alcantara.

Gaandeweg werd ook de opdracht veranderd. Indonesië (Soekarno, Hatta) had inmiddels de onafhankelijkheid uitgeroepen en dientengevolge kreeg het bataljon de opdracht de Japanners te ontwapenen en orde op zaken te stellen. Maar ook dat liep anders…… Uiteindelijk duurde het nog enkele jaren voordat Bataljon Zeeland weer thuis was. Hun relaas is o.a. te lezen in het boek “Ons Groot avontuur” van L.G.W. van de Vrande.

De Accordeon van Kees Vermue
Onder de ingescheepte Zeeuwen was ook Cornelis Jacobus (Kees) Vermue, zoon van Job en Apolonia Vermue en afkomstig uit Nisse. Ook Kees moest niet langs nadenken na het aanhoren van de oproep. Hij meldde zich aan in de hoop zo zijn steentje bij te dragen aan de bevrijding van de rest van het land. Toen die taak veranderde en hij werd uitgezonden naar Nederlands-Indië, was dat voor Kees geen probleem : hij was vrijgezel en avonturier en zag het als een mooie gelegenheid om iets van de wereld te zien.

Kees stond bekend om zijn opgewekte karakter en was de animator van het Bataljon. In Nederlands-Indië kocht hij een accordeon en in de avonduren speelde hij menig uurtje op dit instrument. Na terugkomst gaf Kees de accordeon aan zijn nichtje, Lonny Boonman. Wie de accordeon nu nog wil bezichtigen moet een bezoek brengen aan Bevrijdingsmuseum Zeeland, waar deze een plaats heeft gekregen in de collectie.