Battledress, 41e Royal Marines Commando

Op 1 november om 03.15 uur ging operatie Infatuate II van start. Vanuit Oostende kwamen 25 ondersteuningsvaartuigen, 81 verschillende types landingsboten, 20 hulpschepen, het slagschip Warspite en de kanonneerboten Roberts en Erebus.

Om 08.20 uur openden de Warspite en de Roberts het vuur op de kustbatterijen. De batterijen W15 (Westkapelle) en W17 (Domburg) werden het zwijgen opgelegd. Even na 10.00 uur wist het eerste landingsvaartuig de kust van Westkapelle te bereiken. Er waren toen al 9 ondersteuningsvaartuigen gezonken en 11 buiten gevecht gesteld.

De amfibische landing bij Westkapelle werd uitgevoerd door  o.a. de Royal Marines Commando’s. Het doel van deze operatie was om de strook land van Westkapelle tot aan Breezand te bezetten. De militairen moesten daarbij de Duitse kustbatterijen bij Westkapelle, Domburg en Oostkapelle uitschakelen. Deze Battledress van het 41e Royal Marines Commando herinnert aan één van onze bevrijders die deel uitmaakte van de groep die bij Westkapelle voet aan wal zette.