Filmcamera van Luitenant Bas Groeneweg - Bataljon Zeeland

Eind 30-er jaren woont Bas Groeneweg in Zwitserland, waar zijn ouders op de Nederlandse Ambassade werken. In 1939 gaat hij in Amsterdam werken bij De Nederlandsche Bank. Zo verzeilt hij als vanzelf in de oorlog, en op een gegeven moment wordt hij door de Arbeitseinzatz te werk gesteld. Na enige tijd vraagt Bas aan de Duitsers verlof om zijn ouders in Zwitserland te bezoeken en verbazingwekkend genoeg krijgt hij die. Natuurlijk keert hij daarna niet terug naar Amsterdam.

Wanneer de geallieerden zijn geland in Normandië is er grote behoefte aan tolken die kunnen worden ingezet in de te bevrijden gebieden. Meteen vertrekt Bas, samen met zijn broer, naar Parijs voor de keuring. Zijn broer wordt afgekeurd wegens slechte ogen, maar Bas wordt goedgekeurd en hij trekt met de Canadezen naar Zeeuws-Vlaanderen.

Intussen hoort hij dat er oorlogsvrijwilligers worden gevraagd om mee naar Nederlands-Indië te gaan. Mede omdat hij kort daarvoor geheel onverwachts te horen krijgt dat zijn verkering het uitgemaakt heeft, meldt hij zich enigszins gedesillusioneerd meteen aan.

Bijzonder is dat hij beelden van zijn verblijf in Nederlandsch Indië  op film heeft vastgelegd. Op Sumatra maakt hij kennis met  de bekende pater Louis van de Vrande, aalmoezenier bij Bataljon Zeeland  en schrijver van het boek Ons Groot Avontuur . Deze wil zijn 8mm-film camera verkopen. Bas koopt de camera en legt vervolgens veel van zijn verblijf  op film vast.

Weer terug in Nederland worden camera en de gemaakte opnames altijd netjes bewaard. In 2009 komen camera en films in bezit van Bevrijdingsmuseum Zeeland.