Camouflage helm M.27 (model uit 1927)

In 1927 werd dit type helm de vervanger van de M16 helm. Het beschermde het hoofd en de nek namelijk beter. De helm heeft aan de voorkant een ovale roodkoperen plaat, met daarop een Nederlandse leeuw op een geribde ondergrond. Aan de achterkant zit een sleuf voor een ranselriem of helmdraagriempje.

Gevonden in Middelburg door Jan
Jan Verschelling schonk deze helm aan ons museum. Hij vond hem in de sloot tegenover zijn huis in 1940. Jan was toen acht jaar en woonde met zijn ouders aan de Sportlaan in Middelburg. Tijdens de meidagen van 1940 werd de woning van de familie Verschelling opgeëist door Nederlandse militairen. De familie vond tijdelijk ergens anders onderdak. Toen ze na de capitulatie terugkwamen, lagen er veel stukken van uniformen in en rondom hun woning. Jan zag in de sloot tegenover het huis verschillende Nederlandse helmen liggen, en koos er eentje uit.

Hij koos deze helm omdat hij uniek was door het camouflagepatroon in plaats van het het traditionele olijfgroen. Als jongetje speelde Jan altijd met de helm. Daarna hing de helm lang in de schuur. Ook nog toen Jan later in het huis van zijn ouders ging wonen. Een paar jaar terug droeg hij de helm over aan het museum.