Canadese Sieraden Maple Leaf

Op 18 september 1944, dag twee van operatie Market Garden, wordt het Zeeuwse Heinkenszand onverwacht opgeschrikt door een hevig geronk. Burgers die naar buiten rennen, zien een B-24 Liberator bommenwerper recht op hun dorp afkomen. Nog net op tijd springt een aantal parachutisten uit het toestel, welke dan rakelings over het dorp scheert om even verder in een polder neer te komen. Twee jonge vliegeniers komen om, zes anderen worden door de aansnellende Duitse soldaten gearresteerd en twee Amerikaanse bemanningsleden kunnen met hulp van plaatselijke verzetsstrijders uit handen van de bezetter blijven.

Eén van die twee bemanningsleden is de Amerikaan Josef T. Sulkowski, zoon van Poolse ouders. Hij springt uit het brandende toestel en komt met zijn parachute neer in een hoge appelboom bij de Helenahoeve van de dan 45-jarige Rienbouw van Iwaarden, die daar woont met vrouw Plo en hun drie dochters: Kaat, Koos en Leny. Rienbouw werkt vlug de parachute weg en Sulkowski vlucht snel de schuur van de familie in en verstopt zich op het graanzoldertje. De Amerikaan wordt door de Duitsers niet gevonden. Het verzet zorgt er voor dat Sulkowski na enige tijd een veiliger schuilplaats krijgt en dat hij tot na de Bevrijding van voedsel wordt voorzien. Hij is overigens niet de enige extra bewoner, want op de boerderij is ook een grote groep Duitsers ingekwartierd en daarnaast is het ook nog evacuatie adres. Alles samen een levensgevaarlijke situatie natuurlijk.

Op 27 oktober 1944 is het eindelijk zover dat Heinkenszand wordt bevrijd door de Canadese Royal Hamilton Light Infantry onder bevel van Lt. Col. W.D. Whitaker. Enige tijd later krijgt dochter Koos (geboren op 2 mei 1928 ) een aantal zilveren sieraden in haar bezit : een ring, een broche en een hangertje, allen in de vorm van de Canadese maple leaf. Trots draagt ze deze in alle volgende jaren op Bevrijdingsdag en bij andere speciale gelegenheden.

Koos overlijdt op 15 februari 2020. Het is haar laatste wens dat de sieraden naar het Bevrijdingsmuseum zullen gaan. In de zomer van 2021 hebben haar dochters de sieraden naar het museum gebracht, waar ze inmiddels een mooie plaats hebben gekregen.