Daimler-Benz Mercedes ster, Messerschmitt Bf-109E

Op 17 mei 1940, de dag dat de binnenstad Middelburg verwoest wordt door het oorlogsgeweld, komen acht Franse Curtiss-Hawk 75A jachtvliegtuigen van Groupe de Chasse I/4 (G.C. I/4) boven Walcheren in een vuurgevecht met 20 Messerschmitt Bf-109E jachtvliegtuigen van de Duitse I. Gruppe/Jagdgeschwader 20 (I./JG 20) luchtmacht. Tijdens dit luchtgevecht raken kort na elkaar twee Franse toestellen beschadigd; beide storten neer en alle bemanningsleden komen om het leven. Ook de Duitsers komen er niet ongeschonden vanaf, want ook zij verliezen twee toestellen. 

In één van die toestellen zit de tweeëntwintigjarige Duitse piloot Unteroffizier Max Kazmeier. Het lukt de piloot nog uit zijn vliegtuig te komen, maar helaas opent zijn parachute niet en hij stort dus te pletter. Het vliegtuig stort neer in een afscheidingsslootje halverwege de Boomdijk/ Binnendijk in de Oud Sint Jooslandpolder in Nieuw- en Sint Joosland, tussen de akkers van de heer Janse en de heer De Dreu. De piloot wordt begraven in een tijdelijk veldgraf;, op zijn kruis staat de tekst: “Unser Kamerad Uffz. Max Kazmeier starb 17.5.1940 den Heldentod für Führer, Volk und Vaterland”.


Sam Wisse (anno 2020: 92 jr.) weet het nog als de dag van gisteren: als twaalfjarige jongen gaat hij een tijdje later samen met een aantal vrienden naar het Duitse wrak kijken. De Duitsers zijn druk bezig om het vliegtuig uit de grond te halen met een met een stalen driepoot met een hijstakel eraan. De jongens mogen van de Duitsers een aantal souvenirtjes meenemen, één van Sam zijn souvenirs is deze Mercedes Ster.