De geboorte van J.M. Antonia Guiljam

Op 26 oktober 1944 wordt Baarland door geallieerde troepen bevrijd en omdat het in de frontlinie ligt, worden de bewoners geëvacueerd.  Dat gebeurt met Buffalo ‘s, die achter de Baarlandse zeedijk worden geladen en dan naar Zeeuws-Vlaanderen varen. Ouderen en zieken gaan als eersten en ook  een hoogzwangere inwoonster wordt (samen met haar gehandicapte moeder) aan boord gebracht.  De rest van de familie moet nog wachten voordat ook zij over mogen. De tocht over de Westerschelde gaat over woeste golven, die met veel kabaal tegen de Buffalo slaan.

Aan “de overkant” worden moeder en dochter  ondergebracht in buurtschap Groenendijk, gemeente Hontenisse, in het Antonius gesticht genaamd “Het huis van Liefde”, een tehuis voor bejaarden, verzorgd  door nonnen.

Op 8 november wordt  eindelijk de baby geboren;  de vader is op dat moment nog in Baarland en weet van niets. Het kind krijgt als derde doopnaam Antonia, naar het “Huis van liefde” , als eerbetoon voor alle liefdevolle zorg.

Enige tijd later mogen de geëvacueerden weer terug naar Baarland.  Het dorp heeft  erg geleden onder het oorlogsgeweld en ook het huis van de ouders van de baby is zwaar beschadigd. Alleen de muren zijn nog intact. In het voorhuis vinden ze in de bedstee tot  ieders  grote verwondering de daar verstopte kinderwagen, onbeschadigd, met erin een briefje van de bevrijders……GOOD LUCK BABY.

De vader van de baby komt in het bezit van een nissenhut en bouwt deze op in de tuin en dat wordt vervolgens voor onbepaalde tijd het huis van de baby. Later krijgen ze nog een verrassing: de nonnetjes  sturen via via bollen wol (van uitgetrokken oude truien), waarvan de moeder warme kleertjes kan breien.

Op deze foto een vestje wat gemaakt is van wol afkomstig van een Canadese muts/das. De schoentjes werden door haar vader geregeld bij een Canadese soldaat (schoenmaker) die ze speciaal voor haar maakte.