Koektrommeltje familie Anthonise

Rondom ’s-Gravenpolder wordt tijdens de Slag om de Schelde hevig gevochten. Aan de Schuitstraat woonde Maarten Anthonise (25-05-1872) en Jannetje van Sabben (22-12-1874). In oktober 1944 besluit één van hun zoons om met zijn gezin vanuit Baarland richting ’s-Gravenpolder te vertrekken omdat het aan de kust steeds onrustiger begint te worden.

Toch blijft het in ’s-Gravenpolder ook niet lang rustig want op 27 oktober 1944 komt de woning in de frontlinie te liggen. De familie besluit te vluchten. Maarten stop zijn portemonnee in een koekblik, maar bij het oversteken van de weg wordt hij geraakt door scherven van een exploderende granaat. Zijn dertienjarige kleinzoon sleept hem van de weg af, maar helaas overlijd hij later alsnog aan zijn verwondingen.

Het koekblik en portemonnee herinneren tot de dag van vandaag aan het tragisch overlijden van Maarten op 27 oktober 1944, hij mocht 72 jaar worden. Hij heeft zijn laatste rustplaats gevonden op de algemene begraafplaats aan de Lenshoekdijk te ’s-Gravenpolder.