M42 Camouflage Stahlhelm Kats

Leendert Kloote (8-7-1926) woont met zijn ouders op een boerderij aan de Katse Groeneweg 1 te Kats (Noord-Beveland). Het is een gemengd bedrijf met melkkoeien en de traditionele landbouwproducten. Tijdens de bezetting gaan de werkzaamheden gewoon door.

Kort na de bevrijding van Kats op 1 november 1944, vindt Leendert op één van de akkers een in mooie staat verkerende Duitse helm. Leendert neemt de helm mee naar huis en daar belandt deze op de kast om er nooit meer af te komen.

In 1948 gaat Leendert als dienstplichtig Sergeant met het 413e Bataljon Infanterie naar West-Java. Pas op 1 juli 1950 is hij weer thuis in Kats. Enkele jaren later trouwt hij met Nelie Karman; ze krijgen drie dochters: Margreet (1956), Heleen (1958), Liesbeth (1962).

Op 25 januari 2020 vindt dochter Liesbeth het tijd om de militaire relikwieën van haar vader een mooie bestemming te geven en zo komt de helm in een vitrine van Bevrijdingsmuseum Zeeland. Voor zover Liesbeth zich herinnert heeft de helm altijd op de kast gestaan als herinnering aan de bezettingsjaren.

De helm is uitgevoerd in een camouflage patroon. Meestal doen de militairen dat zelf. De camouflage-patronen zijn daarom steeds anders, want het ligt er ook aan hoe artistiek de betreffende eigenaar is. In dit geval heeft de Duitse militair ook zijn naam aangebracht in de helm: Obergefreiter Rumpf. (Obergefreiter = korporaal).