Marinus Wisse en de Thoolse brug

Marinus Wisse wordt geboren op 11 juni 1918 in Oostburg. Zijn militaire dienstplicht vervult hij bij het 14e Regiment Infanterie, waar hij het tot sergeant schopt. Als zijn dienstplicht er op zit, tekent hij vrijwillig bij voor een periode van zes jaar.

Het resultaat is zoals gehoopt. De brug breekt in twee stukken en wordt onbruikbaar; het herstel duurt uiteindelijk meer dan een jaar. Bij de oorlogshandelingen in de meidagen van 1940 komen twee Nederlandse militairen om het leven.

Aan het einde van de oorlog wordt deze brug, nu door de Duitsers, wederom opgeblazen, dit keer om de geallieerde opmars te bemoeilijken. Daarbij breekt de brug in drie stukken en het duurt geruime tijd voor de brug is hersteld.

Op 28 februari 1950 wordt Marinus Wisse onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis met de gesp. Hij overlijdt op 12 februari 2011 te Middelburg, bijna 93 jaar oud.

Tijdens de meidagen van 1940 is Wisse gelegerd op Tholen en o.a. belast met het bewaken van de brug over de Eendracht tussen West-Brabant en het eiland. Ter verdediging worden onder de brug staven dynamiet aangebracht en wanneer de oprukkende Duitsers wel erg dichtbij komen, wordt besloten de brug op te blazen om zodoende de Duitse opmars te stoppen. Het is Wisse die de aangebrachte dynamiet daadwerkelijk laat detoneren.    

Veldmuts Van Marinus Wisse. Blauwgrijs whipcord, model 1931 ten behoeve van  een (onder)officier (sergeant) – 14e regiment infanterie (14 R.I.).