Mills handgranaat, Bevrijding Oostkapelle

Eind Oktober 1944 is de Slag om de Schelde bijna gestreden. Oost- en West-Zeeuws Vlaanderen zijn inmiddels al bevrijd, Zuid- en Noord-Beveland eveneens  en alles wijst er op dat het niet lang meer kan duren voordat ook Walcheren is bevrijd.  Op 1 november landen de geallieerde troepen op Uncle Beach bij Vlissingen en  bij  Westkapelle.  Een poging de Sloedam te veroveren mislukt aanvankelijk, maar  de Cameronians gaan door het moerassige Sloe en komen zo op Walcheren in de buurt van Nieuw- en St.Joosland.  Laat op de middag van  6 november geeft Generalleutnant Daser  zich met staf en manschappen over en daarmee lijkt Walcheren bevrijd. Niets is echter minder waar: aan de noordkant van Walcheren strijden op dat moment de Duitsers nog door met de geallieerde troepen, waaronder de Noorse commando’s en pas op 8 november geven de laatste Duitsers zich bij Vrouwenpolder over.   Daarmee is eindelijk ook de allerlaatste weerstand op de noordkant van Walcheren gebroken en is écht héél Walcheren bevrijd.

Op dezelfde dag vaart/rijdt bij Serooskerke een Buffalo op een in het water drijvende mijn  en 20 geallieerde militairen (48RM commando) verliezen het leven. Het monument bij de kerk in Serooskerke  herinnert aan dit vreselijke voorval op de rand van oorlog en vrede. Het zijn zeer waarschijnlijk de laatste militaire oorlogsslachtoffers op Walcheren. Ook Oostkapelle wordt pas op 8 november bevrijd. Geen glorieuze intocht van een stoet bevrijders op hun voertuigen, maar uiteraard is de bevolking blij.

Zoals eigenlijk bijna overal, maken ook op Oostkapelle diverse inwoners hun eigen herinnering aan de bevrijding.  Tekeningen, schildjes en beschilderde en/of gegraveerde granaathulzen zijn er van vele dorpen en steden gemaakt. Wie deze Engelse handgranaat op een voetje heeft gemonteerd en heeft beschilderd in de kleuren oranje-rood-wit-blauw en met de tekst OOSTKAPELLE BEVRIJDING 8 NOV 1944 weten we niet, maar in ons museum   is dit kleinood een blijvende herinnering  aan de soms verbeten strijd aan de noordkant van Walcheren.