P38 pistool van Gefreiter Lasz

Omstreeks 7 maart 1945 spoelt op het strand van Wissenkerke (Noord-Beveland), uiteraard geheel onverwacht,  een Biber* aan.

De onderzeeër was 6 maart met 10 andere Bibers vertrokken vanuit de Lekhaven in Rotterdam. Eigenlijk zouden ze met een vloot van niet minder dan 34 schepen uitvaren, maar bij het in het water zetten van de Bibers ging onverwacht een torpedo af, waardoor de meeste onderzeeërs zonken, tien mensen om het leven kwamen en 107 gewonden te betreuren waren.  De onderzeeërtjes zouden, in meerdere groepen, konvooischepen gaan aanvallen in de Scheldemonding en in het zeegebied voor Oostende. Maar dat liep dus heel anders…..

Al snel komen er Noord-Bevelanders op het gestrande scheepje af. Onder hen is aannemer Rembertus Slotema (dan 28 jaar), die tijdens de oorlog deel uitmaakte van het verzet op Noord-Beveland en inmiddels lid is van de Ordedienst (OD).

 

*Een Biber is een  éénpersoons minionderzeeër van de Duitse Kriegsmarine (in totaal hadden ze er 324). Ze zijn 885 cm lang, 157 cm breed en 142 cm hoog. De Biber heeft een BHP-SHP 32 13 benzine-elektrische motor, goed voor een snelheid van 5,25 tot 6,5 knopen (10-12 km) en beschikt over twee 51,5 cm torpedo’s. 

Aannemer R. Slotema (met leren jas) met enkele personeelsleden op een bouwplaats.

Ze openen het luik en vinden de Duitse bestuurder, Gefreiter Lasz.  Hoewel ze denken dat hij overleden is, halen ze hem toch  uit het vaartuig. Door de frisse buitenlucht komt de man echter al snel weer bij bewustzijn. Hij wil meteen zijn pistool grijpen, maar dat heeft Slotema dan uit voorzorg al afgenomen. Niet veel later zullen Franse commandotroepen, die in de buurt gelegerd zijn, Lasz ophalen en als krijgsgevangene afvoeren.  Het pistool, een acht schots halfautomatisch centraalvuurpistool Walther P38, neemt Slotema mee naar huis en bewaart het tussen zijn papieren op zijn kantoor. Het pistool zit in een zelfgemaakt holster (Fieldmade).

Slotema overlijdt in 1983. Wanneer de kinderen enkele jaren later het kantoor opruimen, vinden ze het vuurwapen en brengen het naar het politiebureau en met een omweg komt het wapen zo uiteindelijk terecht in Bevrijdingsmuseum Zeeland.

De Walther P38 werd door de fabriek Carl Walther ontworpen en vanaf maart 1938 in gebruik genomen. Er werden veel Duitse soldaten mee uitgerust. Het wordt beschouwd als een van de beste pistolen in het kaliber 9x19mm.Het was licht, betrekkelijk klein, nauwkeurig en evenwichtig. Het strippen, onderhoud en gebruik van het wapen vereisten geen speciale cursussen of handleidingen.