Rundblickfernrohr 10N, Sloedam

In hun “Befehl für die Verteidigung” hadden de Duitse troepen van Gren. Regt. 1019 en de artillerie van A.R. 170 de duidelijke opdracht de spoorlijn Middelburg-Goes “ unter alle Umständen gemäß Fuhrerbefehl bis zum letzten Mann und Atemzuge zu halten”.

De geschutsbemanning van de drie houwitzers, die vanuit de toenmalige boomgaard van Braat (tussen de Tweede en Eerste Weg in de Oud Sint Jooslandpolder) de Sloedam een week lang onder vuur hielden, heeft dit bevel letterlijk uitgevoerd.

Hun opdracht eindigde toen ze allen gesneuveld waren (op één Poolse soldaat na) na een bittere strijd met onder andere het Schotse 5th Bn The Highland Light Infantry, die vanaf de Binnendijk tenslotte het Duitse verzet wisten te breken.
Granaten hadden de Duitsers nog wel…

Opvouwbare boten
De boten die de Cameronians gebruiken zijn zgn. Goatley boten, Assault boten type MK2. Dit is  een opvouwbare boot, speciaal ontworpen voor militair gebruik door Fred Goatley.

Eerder al werden deze bootjes gebruikt voor de oversteek van de rivier tijdens operatie Market  Garden.   De boot heeft een houten bodem en canvas zijkanten en weegt slechts ongeveer 150 kg; hierdoor is hij makkelijk op te tillen en te verplaatsen. Ze biedt plaats aan 10 man.  Het  in elkaar zetten van een bootje duurt, met twee man, slechts twee minuten. Groot nadeel is echter dat de bootjes behoorlijk kwetsbaar zijn.

De Restauratie 
Een aantal jaar geleden werden op een zolder, bovenin een boerenschuur in Zuid-Beveland, bij toeval de restanten van een MK2 teruggevonden.  Gelukkig werd er niets weggegooid, maar alles kwam naar het Bevrijdingsmuseum.

Inmiddels hebben onze restaurateurs de boot geheel gerestaureerd en in het nieuwe museum (opening: 25 oktober 2019) zal deze bijzondere boot een plaats krijgen in de vast expositie. Een uniek object dat een belangrijke rol speelde in de laatste fase van de bevrijding en tevens een welverdiende hommage aan de dappere Cameronians.