Soldbuch Georg Viehl

Georg Viehl wordt op 23 oktober 1919 geboren in  Ludwigshafen aan de Rijn, een plaats vlak bij Mannheim in  de Duitse deelstaat in Rijnland-Palts.  In 1938 sluit hij zich, dan negentien jaar oud, aan bij het Duitse leger.

In 1940 is hij ingedeeld bij de SS-Standarte (regiment) DEUTSCHLAND met als commandant Felix Steiner. Dat betekent dat hij aan strenge selectievoorwaarden voor toetreding voldoet, zoals raszuiverheid en fysieke eisen. De soldaten van de SS-Standarten krijgen  in vergelijking met het reguliere leger een zwaardere, fysiek veeleisender opleiding. Echte elite troepen dus.

Op 14 mei  rukt Regiment DEUTSCHLAND  (in oktober 1939 samen met Regiment Germania en Regiment Der Führer samengevoegd tot  ‘SS-Verfügungs Division”) op over Huijbergen naar Ossendrecht. Daar volgt een schermutseling met een gepantserde Franse verkenningseenheid. Rond 9 uur wordt Hoogerheide bereikt, zijn er 70 Franse militairen krijgsgevangen gemaakt en 5 Franse militaire voertuigen zijn vernietigd.

 

Daarna volgt de  opmars door Zeeland en volgens zijn Wehrpas  (Militair zakboekje) vecht  Georg in mei 1940 op  “Walcheren und Beveland”. Hij heeft dan de rang van Gefreiter, vergelijkbaar met Soldaat 1.

Regiment DEUTSCHLAND  blijft echter niet in Zeeland,  de divisie wordt  overgeplaatst naar Frankrijk en helpt daar mee een stevig verdedigd kanaallijnfront te breken en neemt deel aan de rit naar Parijs. Hoe het Georg verder vergaat is niet bekend, alleen dat hij op 26 november 1941 om het leven komt in de buurt van de rivier Istra (in Rusland). Hij wordt begraven in Bubenow, Rusland. Zijn Wehrpas is nu te vinden in een vitrine in ons Bevrijdingsmuseum.