Solbuch van de Duitse soldaat: Stefan Mitrenger

Stefan Mitrenger was van Poolse afkomst en moest verplicht in Duitse dienst. Hij deserteerde begin oktober 1944 van zijn artillerie eenheid in de buurt van Hoedekenskerke. Vervolgens verstopte hij hij zich in de omgeving, maar werd gevonden door iemand van de ondergrondse.

Stefan werd meegenomen naar een boerderij (in de omgeving van Kwadendamme) die na de oorlog de Phoenixhoeve zou heten. Van hieruit werden verzetsactiviteiten gecoördineerd en uitgevoerd. Enkele weken werd hij op deze locatie ondergebracht, maar op een gegeven moment beschouwden de leden van het verzet hem als een potentieel risico omdat hij teveel gezien had. Er werd gestemd, en besloten om hem de volgende dag te executeren.

Een nacht voor zijn executie landen de Schotten op de kust bij Baarland, hierdoor werd de executie niet uitgevoerd. Toen de Schotten de boerderij naderden en deze wilde betreden werd er een Schot dodelijk getroffen door een Duitse soldaat. De Schot werd later na de gevechten in de tuin begraven, en is na de bevrijding herbegraven te Bergen op Zoom.

Toen het stiller geworden was kwam de familie Remijn tevoorschijn uit de kelder, zij zagen de Schotten in hun woning staan, die vroegen of er nog Duitsers verstopt zaten. Er werd medegedeeld dat er een Duitse soldaat in de schuilkelder in de boomgaard verstopt zat. De familie werd vervolgens afgevoerd naar het landingsstrand, hier aangekomen kreeg Kees Remijn toestemming om terug te keren naar de boerderij zodat hij voor de beesten kon zorgen. De overige familieleden vertrokken per Buffalo (landingsvaartuig) naar Zeeuws-Vlaanderen.

Op weg naar de boerderij kwam ‘Kees’ de Duitse deserteur tegen die op een kruiwagen zat die werd voortbewogen door andere krijgsgevangenen. Kees zag dat hij zwaargewond was en allebei zijn voeten verloren had. Hij vroeg aan de Duitsers wat er gebeurd was en zij vertelde dat de Schotten voordat zij de kelder waar Stefan verstopt zat betraden een handgranaat naar binnen gooiden, waardoor hij zijn beide voeten verloor.

Aangekomen bij de boerderij bleek dat alleen de woning nog overeind stond, de schuur was namelijk geraakt door artillerie vuur vanuit Zeeuws-Vlaanderen en geheel uitgebrand. Door dit voorval kreeg de boerderij later de naam ‘Phoenixhoeve’ wat staat voor ‘uit as gerezen’.

Toen Kees de woning betrad trof hij dit Soldbuch (soldatenboek) van Stefan Mitrenger aan, hij heeft het altijd als souvenir bewaard voordat het werd opgenomen in onze collectie.