Tegeltjes illegaliteit Goes

De heer C.P. (Kees) van der Vliet wordt op 19 januari 1936 geboren in Goes. Hij woont aan de Ganzepoortstraat 16, samen met zijn ouders A. (Anton) van der Vliet en M. (Magreta) van der Vliet  en twee zussen. Hoewel hij nog jong is, weet Kees  zich nog heel wat te herinneren  van hetgeen hij in Goes van dichtbij meemaakte.

Op 24 oktober 1944 begint de derde fase van de Slag om de Schelde, Operatie Vitality. De 2e Canadese Infanteriedivisie trekt  vanuit Woensdrecht in de richting van Zuid-Beveland. Kees herinnert zich nog  dat het steeds rumoeriger werd in de stad. Op 27 oktober 1944 trekken  zenuwachtige Duitsers met het geweer in de aanslag door  de binnenstad van Goes en willekeurige mensen wordt gevraagd om hun “Ausweis” . Ook vallen de bezetters bij  verschillende panden binnen, op zoek naar onderduikers. Dit gebeurt ook bij  de familie van der Vliet. De ouders van Kees schrikken verschrikkelijk, niet omdat er onderduikers verborgen zitten, maar omdat er in huis twee tegeltjes hangen die door de illegaliteit van Goes vervaardigd zijn. Dit soort tegeltjes werd in de bezettingstijd verkocht om met de opbrengst het  verzet te steunen en de onderduikers te helpen.

Deze tegeltjes werden in groten getale  geproduceerd in een soort fabriekje ergens op een zolder in het pand van schildersbedrijf De Graaff aan de Voorstad. Eerst werden de tegeltjes van gips gemaakt in een mal en later geschilderd.

De Bevrijding van Goes
Op zaterdag 28 oktober bereiken de Canadezen Kloetinge. Kees weet nog  dat er steeds heftiger werd geschoten in de omgeving en dat er regelmatig granaten overkwamen . Daarop besluit zijn vader om met het hele gezin te schuilen in de kelderkast  tot het schieten weer over zal zijn. Op zondagochtend komt er nog een granaat in de achtertuin terecht , waardoor alle ramen van het woonhuis er door de druk uitklappen, maar eindelijk, rond twee uur, is het zover dat  de geallieerde tanks vanuit de Sint Adriaanstraat de Markt van Goes oprijden! Het is feest – Goes is weer vrij!

Tegeltje | Moed en vertrouwen
“Moed en vertrouwen”  is in de oorlogsjaren een veelgehoorde uitdrukking, die kan worden uitgelegd als een oproep tot verzet en veel Nederlanders vinden er steun in.  In Limburg bestond er zelfs een illegaal blad met deze naam.

Tegeltje | 19 januari 1943
Op 19 januari 1943 wordt  in Canada Prinses Margriet geboren. Het nieuws verspreidt zich snel in bezet Nederland en het wordt  binnenskamers stilletjes gevierd want men voelt zich, sterker dan ooit, verbonden met het Oranjehuis. Dit tegeltje herinnert aan de geboorte.