Typemachine verzetsheld Jaap Rus

Bij het uitbreken van de oorlog is JAAP RUS 16 jaar oud. Hij woont in Goes en zit daar op de HBS. Het is al in 1941 dat hij zich, samen met zijn vriend Wim Quakkelaar, aansluit bij de plaatselijk opererende verzetsgroep van Daan Kloosterman. Aanvankelijk is het niet meer dan eenvoudig (maar uiteraard toch niet ongevaarlijk) koerierswerk, later bespioneert hij ook Duitse troepenbewegingen en munitiedepots.

In 1944 wordt hij enige tijd door de Duitsers (die niet weten dat hij bij het verzet zit) te werk gesteld op Walcheren. Jaap wil daarop aanvankelijk onderduiken, maar zijn commandant Marien de Groot geeft hem de opdracht toch te gaan, het is natuurlijk een unieke mogelijkheid om ter plaatse delen van de Atlantikwall te bespioneren en ook op tekening vast te leggen. Deze gegevens gaan via de groep van Kloosterman richting Engeland. Als het de Duitsers nog weer later duidelijk wordt dat Jaap in het verzet zit, duikt hij net op tijd onder. Hij wordt niet gevonden. 

Typemachine
Tijdens zijn HBS studie gebruikt Jaap de typemachine van zijn vader voor zijn huiswerk. Wat later tikt hij er ook berichten voor het verzet op. Deze berichten verstopt hij in zijn schoen als hij ze gaat wegbrengen.

De typemachine (Remington -type Rand Model 1, gekocht in 1939 bij boekhandelaar Sturm) overleeft de oorlog en wordt nog vele jaren door Jaap gebruikt, nu bij de studie voor Waterbouwkundig Ingenieur. Wanneer computers de plaats van de schrijfmachine innemen, wordt de Remington niet weggegooid maar netjes bewaard.

Jaap Rus blijft tot het eind van zijn lange leven vertellen over zijn werk in het verzet. Of het gaat om schoolkinderen of de landelijke TV, iedereen is welkom om het verhaal van het verzet te horen. Ook speelt hij een belangrijke rol binnen de organisatie Voormalig Verzet Nederland. De typemachine is in het museum te vinden achter de ramen van de dorpshuisjes.