Wilhelmina dubbeltjes armband en - manchetknopen

In april 1941 legde de Duitse bezetter officieel beslag op het zilveren Nederlandse muntgeld. Een groot deel daarvan werd echter helemaal niet ingeleverd maar omgezet in allerlei sieraden. Muntsieraden met de beeltenis van Koningin Wilhelmina (1880-1962) werden een populair middel om stilletjes te protesteren tegen de bezetter, maar ook om de trouw aan het Nederlandse Koningshuis duidelijk te maken.

Hoewel de Koninklijke familie niet in Nederland verbleef was het geloof in de monarchie een belangrijke steunpilaar gedurende de oorlog. Een ontelbare hoeveelheid rijksdaalders, guldens, kwartjes en dubbeltjes moeten zijn uitgezaagd, omgevormd en aan elkaar zijn verbonden om armbanden, oorbellen, ringen, broches, manchetknopen en halskettingen te maken. Ook reversspelden waren enorm populair en werden vaak door verzetsmensen gedragen. Door de speldjes onder hun revers te dragen konden ze zich aan elkaar kenbaar maken. Manchetknopen werden vervaardigd van 2 dubbeltjes en twee kwartjes met de beeltenis van Koningin Wilhelmina. 

Het zilveren Wilhelmina dubbeltjes armbandje was van Bartelijntje (Lina) bij de Vaate, geboren op 15-10-1923, overleden op 10-03-1990.

De zilveren Wilhelmina dubbeltjes manchetknopen waren van Lina’s vader:
Bartel Jacob bij de Vaate, geboren 20-07-1896, overleden 04-12-1948. Hij was getrouwd met Jacoba (Koos) Stoel (geboren 27-08-1896, overleden 28-09-1963). Zij woonden in de Dorpsstraat 9-11 in Scharendijke. Bart bij de Vaate was bakker en had er een kruidenierswinkel bij. 

Het armbandje en de manchetknopen werden gedragen op zon- en feestdagen en als ze naar de kerk gingen op zondag.