Zinken DUKW (amfibievoertuig)

Wim Goossen wordt op 2 september 1940 geboren te Middelburg. Hij is de tweede zoon van Herman en Jo Goossen – Kwast. Het gezin woont aanvankelijk op de Veerseweg, maar in 1942 vorderen de Duitsers de woning en dus moet de familie noodgedwongen verhuizen. Er wordt een nieuw onderkomen gevonden op de bovenverdieping van de woning van de familie Koers aan de Rouaansekaai in Middelburg. Hier woont de familie tijdens de verdere oorlogsjaren.

Op 3 oktober 1944 vindt het bombardement van (de dijk van) Westkapelle plaats en niet lang daarna volgen de dijken bij Vlissingen, Ritthem en tussen Veere en Vrouwenpolder. Daarmee is de inundatie van Walcheren een feit. Bij vloed staat zo’n 80% van het eiland onder water. Dit duurt tot 1946, wanneer het laatste dijkgat weer wordt gedicht.

 

Vader werkte voor de PTT 
Vader Herman werkt al vanaf voor de oorlog bij het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie ( de PTT). Als technicus wordt hij door de geallieerden ingeschakeld bij het weer in orde brengen van het telefoonnet. Voor zijn inspectierondes wordt Goossens door de geallieerden met een DUKW (amfibievoertuig) naar de diverse telefooncentrales vervoerd.  

In één eindcentrale vindt Goossen enkele volle Duitse munitiekisten, van binnen bekleed met zink. De granaten die nog in de kist zitten worden er zonder pardon uit gekieperd, de zinken platen gaan mee en geïntrigeerd door de DUKW maakt Goossen in zijn vrije avonduren voor zoontje Wim van het zink een schaalmodel (schaal 1:24) van het amfibievoertuig.

Het unieke stukje speelgoed wordt door Wim zeer terecht gekoesterd en bewaard. Op 7 april 2018 heeft hij het overgedragen aan Bevrijdingsmuseum Zeeland, zodat ook toekomstige generaties kennis kunnen nemen van een knap stukje historisch vakwerk.

 

DUKW
De DUKW (spreek uit als duck – engels voor eend) is een Amerikaans voertuig, gebruikt als logistiek bevoorradingsvoertuig tijdens amfibische landingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kan zowel aan land als op zee worden gebruikt omdat het ook (traag) kan varen. Het Verenigd Koninkrijk hadden er 2000 stuks.

De naam is niet bedoeld als woordgrap, maar komt voort uit de terminologie die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om militaire voertuigen aan te duiden, namelijk:

  • De D betekent dat het voertuig in 1942 ontworpen is
  • de U voor amfibisch hulpvoertuig
  • de K dat alle wielen aangedreven worden en
  • de W voor twee aangedreven achterassen.