Restauratieprojecten

restauratieprojecten-6

Tijdens de landing in Westkapelle raakte een Sherman tank met de naam Bramble 5 onklaar. Deze tank staat tegenwoordig als monument op de dijk bij Westkapelle. Het Bevrijdingsmuseum zal deze tank in 2021 grondig restaureren.

Sherman Tank, V-M4A4 - Westkapelle
restauratieprojecten-1

Na 5.000 uur sleutelen, puzzelen en poetsen presenteert het Bevrijdingsmuseum de nieuwste aanwinst: het kanon van een Duits marineschip, dat ruim zeventig jaar in het water van het Veerse Meer heeft gelegen.

8.8. cm SK C/35 geschut
restauratieprojecten-2

De Sherman was de meest door de geallieerden ingezette tank in Zeeland. Hetzelfde type tank werd ook gebruikt door de Mariniers Brigade in voormalig Nederlands-Indië. Dit exemplaar beschikt over een 76 mm kanon.

Sherman Tank, M4A1(76)w-E8-1
restauratieprojecten-3

De Sherman was de meest door de geallieerden ingezette tank in Zeeland. Hetzelfde type tank werd ook gebruikt door de Mariniers Brigade in voormalig Nederlands-Indië. Dit exemplaar beschikt over een 105-mm houwitser kanon.

Sherman Tank, M4A3105
restauratieprojecten-4

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn de Duitsers kleine Kamikazeachtige eenmansonderzeebootjes gaan gebruiken. In totaal zijn er 324 van deze onderzeebootjes gebouwd in de Noord-Duitse stad Lubeck. Ze zijn vollop ingezet op de Westerschelde. Binnenkort leest u hier het verhaal achter deze restauratie.

Duitse Minionderzeeër (Biber)
restauratieprojecten-5

De Buffalo is aan de Westerschelde een belangrijk wapen in het behalen van de overwinning. Hun eerste inzet in West-Europa was op 9 oktober 1944 tijdens de landingsactie vanuit Terneuzen, over de Braakman ten oosten van Hoofdplaat. Binnenkort leest u hier het verhaal achter deze restauratie.

Buffalo LTV-4