
Ooggetuigenverhaal: Nellie Hoogesteger
Nellie Hoogesteger uit Nisse is drie jaar oud als de oorlog begint. Ze herinnert zich de angst tijdens het buitenspelen wanneer vliegtuigen overvliegen. “Als er een vliegtuig overkwam, moesten we gaan liggen of op onze knieën naar huis kruipen.” De eerste oorlogsjaren verlopen rustig, maar in 1943 komt de dreiging dichterbij, ook op school. “Ik was vijf of zes en het werd grimmiger. Als je een keer vervelend was en je moest op de gang staan, kwamen ze langs en trokken aan je haren.”
Een fatale granaatinslag
In 1944 moet Nellie’s broer Jan naar Duitsland, wat het gezin verdriet doet. Wanneer de oorlog dichterbij komt, besluiten ze naar Heinkenszand te vluchten, met haar gehandicapte broer Anton in een rolstoel. Uiteindelijk keert de familie terug naar Nisse, waar ze midden in de beschietingen belanden. Een granaat ontploft boven hun huis. Nellie roept: “Moeder, mijn arm doet zeer.” Pas bij het licht van een lantaarn zien ze dat haar arm nog maar met een paar pezen vastzit. De zevenjarige Nellie valt flauw.


De menselijke kant van de vijand
Die avond arriveren de Canadezen in het dorp en brengen Nellie en haar gewonde zus Nina naar Antwerpen. Langs de weg zitten Duitse soldaten vastgebonden aan een boom; ze huilen als ze de zwaargewonde kinderen zien.
In Antwerpen wordt Nellie elke dag verbonden; uiteindelijk blijkt dat ze niet van pijn huilt, maar omdat ze haar arm terug wil. Thuis leert ze omgaan met het leven met één arm. Tijdens een kerstfeest waarschuwt een Engelse soldaat de kinderen dat ze Nellie niet mogen pesten. Nellie glimlacht: “Ik ben nooit geplaagd.”
Nellie Hoogesteger
Bekijk hieronder het verhaal van Nellie Hoogesteger, een meisje uit Nisse, dat op jonge leeftijd haar arm verloor door de oorlog. Terwijl de dreiging van de bezetting steeds voelbaarder werd, verloor Nellie niet alleen haar gezondheid, maar ook een deel van haar jeugd. Haar verhaal is een getuigenis van moed, het doorstaan van verlies en de momenten van menselijkheid die in tijden van oorlog onvergetelijk blijven.