Nieuwsbrief – juni 2021
Het is volop lente en volgens het openingsplan van het kabinet kunnen we op zaterdag 5 juni, na bijna 6 maanden, weer écht naar musea. Wat een heerlijk vooruitzicht! Ons museum nam verschillende maatregelen om iedereen een veilig en prettig bezoek te bieden. Helemaal in lijn met de coronarichtlijnen van de overheid. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. We hebben jullie ontzettend gemist!

Een van de maatregelen is dat we een bepaald aantal bezoekers per dag verwelkomen. Het voordeel daarvan is dat u de ruimte heeft om rustig te genieten van alle bijzondere verhalen in het museum. E-tickets kunt u reserveren via onze website. We adviseren dat op tijd te doen.

De nieuwe Roosevelt Experience
Bevrijdingsmuseum Zeeland vertelt het verhaal van de bezetting en bevrijding van Zeeland. Tegelijk is het een plek om stil te staan bij het feit dat vrijheid nooit iets vanzelfsprekends is. Daarom tonen we de nieuwe Four Freedoms Experience.

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt riep tijdens zijn State of the Union-speech van 1941 iedereen op om niet tégen iets te vechten, maar vóór iets. Namelijk vóór het herstel van democratische waarden waar iedereen recht op heeft. Deze verwoordde hij in de Four Freedoms: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek, en vrijwaring van angst.

Ook Roosevelts vrouw Eleanor was groot voorvechtster van mensen- en burgerrechten. Het opstellen en verwezenlijken van de Universele Rechten van de Mens, in 1948 aangenomen door de Verenigde Naties, is een belangrijk wapenfeit. Sinds 1982 worden jaarlijks de Four Freedoms Awards uitgereikt aan mensen of organisaties die zich aantoonbaar inzetten om de Vier Vrijheden waar te maken en/of te verdedigen. In ons museum zijn de winnaars te bewonderen in een eregalerij.

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de afronding van de Roosevelt Experience. We hopen hiermee veel bezoekers te inspireren.

Restauratie Sherman Tank Westkapelle
De Sherman Tank staat niet meer op de dijk bij Westkapelle. Een zware kraan van Kraanbedrijf Melis tilde het gevaarte in december van zijn plek. Per dieplader van het Ministerie van Defensie werd hij naar onze werkplaats gebracht. Daar wordt de Sherman volledig gerestaureerd door vrijwilligers.

De vrijwilligers hebben ervaring met het restaureren van Shermans; de Westkapelse is de derde. Eén van die drie is te bewonderen in ons museum. De ander staat voor Cinecity in Vlissingen, ter gelegenheid van de film over de Slag om de Schelde die in december in première ging.

Wat de tank van Westkapelle extra bijzonder maakt, is dat hij in november 1944 daadwerkelijk landde tijdens Operatie Infatuate II van de Slag om de Schelde. Mede dankzij dit voertuig van de 79e Pantserdivisie slaagden de geallieerden erin de Duitse bezetters uit Westkapelle te verdrijven. De tank is dus van groot historisch belang. Daarom boden wij de gemeente Veere aan om hem te restaureren. We hopen dat de tank bij de herdenking op 1 november 2021 weer staat te schitteren op de dijk. Volg het restauratieproces van de Sherman Tank online.

Digitale leerlijn Reizen in de Tijd
Reizen in de Tijd is een digitale leerlijn voor groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs. Leerlingen onderzoeken hierin hun eigen identiteit en omgeving. De leerlijn is bereikbaar via reizenindetijd.nl. Daar staan games, video’s en tools voor de lessen op school, twee rode draden ‘Wie ben ik’ en ‘Wie wat bewaart…’, elf thema’s en bezoeklessen.

Reizen in de Tijd is ontwikkeld door Erfgoed Gelderland, maar komt nu ook naar Zeeland. Om te beginnen werken de vijf themamusea mee aan de ontwikkeling van dit educatieve programma. Waaronder – u raadt het al – Bevrijdingsmuseum Zeeland. Daar zijn we blij om en we verwachten dat het Zeeland veel goeds brengt. Bent u benieuwd hoe het eruit gaat zien? Bezoek de website Reizen in de Tijd Gelderland.

Speelfilm De Slag om de Schelde vanaf juni te zien
Met een budget van €14 miljoen is De Slag om de Schelde de allergrootste Nederlandse film van de afgelopen tien jaar. De film vertelt het verhaal over de ‘vergeten Slag om de Schelde’ die bekend staat als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Vanaf 9 juni 2021 is de film te zien in alle bioscopen.

Initiatiefnemer is het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds). Het Vfonds wil met de film de betekenis van leven in vrijheid benadrukken. Het verhaal maakt duidelijk dat vrijheid niet iets vanzelfsprekend is, maar dat daar grote offers voor zijn gebracht.

De Slag om de Schelde is gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid en sluit het herdenkingsjaar af. De foto’s in het album hieronder geven niet alleen een beeld van de gevechtshandelingen tijdens de Slag om de Schelde, maar ook van de bezetting, het dagelijks leven en de bevrijding.

Actie Niet weggooien
Het doel van de actie ‘Niet weggooien’ is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken er bijzondere objecten op uit de Tweede Wereldoorlog. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning, of zomaar bij het opruimen van een zolder. Van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp. Afgelopen jaren ontving het Bevrijdingsmuseum Zeeland veel schenkingen.

Wist u trouwens dat wij elke maand een object uit de collectie op onze website uitlichten? Bekijk het overzicht van de gepubliceerde verhalen.