Object van de maand April 2024
Een Heldhaftige Actie
In de schemering van de Tweede Wereldoorlog onderscheidden een aantal inwoners van Terneuzen zich door hun moedige bijdrage aan de geallieerde bevrijdingsinspanningen. In de nacht van 25 oktober 1944 staken Schotse soldaten van de 52e Lowland Divisie vanuit Terneuzen de Westerschelde over, een manoeuvre die de bevrijding van Zuid-Beveland inluidde. Voor deze riskante taak werden vier mannen uitgekozen door Karel J. de Koeijer en kapitein I.S. Toussaint, na een verzoek van het hoofdkwartier. Een van deze mannen was Theophilus de Ridder, een havenarbeider uit Axel, wiens grondige kennis van de lokale wateren onontbeerlijk was voor de operatie.
Te midden van een plechtige bidstond en gebeden voorafgaand aan de missie, zetten de mannen hun tocht voort, die snel een grimmige wending nam toen ze werden bestookt met Duitse granaten. Bij het aanbreken van de dag, terwijl ze de steile zeedijken naderden, werd de eerste bevrijdingstroep geconfronteerd met de verwoestende kracht van oorlog, die resulteerde in de tragische vernietiging van een van hun landingsvaartuigen.
Het Verhaal van de SS-Dolk
Tijdens de bevrijdingsactie stuitte het detachement van het vijfde bataljon (Royal Scots Fusiliers), waartoe Theophilus de Ridder en zijn kameraden behoorden, op een officier van de SS. Toen hen werd opgedragen de officier te executeren, weigerde De Ridder en koos in plaats daarvan voor gevangenneming. Bij de ontwapening van de SS-officier verkreeg De Ridder een dienstdolk als oorlogstrofee.
Een Blijvend Herinneringsstuk
Deze dolk, die nu een plaats heeft gevonden in het Bevrijdingsmuseum Zeeland, vertegenwoordigt niet alleen een persoonlijk aandenken aan een beslissend moment in de bevrijding van Nederland, maar is ook een blijvend eerbetoon aan de onwrikbare menselijkheid en moed van Theophilus de Ridder, zijn kameraden en alle geallieerde soldaten die vochten voor onze vrijheid.